To 2012, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με καθηγητές από άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα από την Ελλάδα και το εξωτερικό προχώρησε στην υλοποίηση του καινοτόμου και φιλόδοξου έργου “ΘΑΛΗΣ Αξιολόγηση Ελληνικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)”.

Το πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ, που χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), είχε ως στόχο την ενδυνάμωση της Κοινωνίας Πολιτών στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Το έργο αφορούσε κατά κύριο λόγο στη μελέτη του οικοσυστήματος των ΜΚΟ στην Ελλάδα αλλά και, σε πιο πρακτικό επίπεδο, στην καταγραφή (mapping) και αξιολόγησή (evaluation) τους.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση ήταν αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς έρευνας διαφόρων προσεγγίσεων που αφορούν αξιολογήσεις κοινωφελών οργανώσεων σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Επιλέχθηκε ένας συνδυασμός εργαλείων προσαρμοσμένων στο ελληνικό περιβάλλον μέσα από τις εργασίες μιας Επιστημονικής Επιτροπής αποτελούμενης από εξειδικευμένους επιστήμονες αλλά και μέσω μιας διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης με τις ίδιες τις οργανώσεις να ενημερώνονται και να καταθέτουν προτάσεις.
Οι οργανώσεις που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αξιολογήθηκαν με ένα (1) έως τέσσερα (4) αστέρια σε τρία βασικά κριτήρια: αποτελεσματικότητα, οργάνωση και διαφάνεια.

Μια ομάδα ερευνητών επισκέφτηκε ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να συναντήσει από κοντά εκπροσώπους των οργανώσεων που επιθυμούσαν να ενταχθούν στη διαδικασία της αξιολόγησης, να γνωρίσουν τις δράσεις τους και να απαντήσουν σε ερωτήματα επί της διαδικασίας αξιολόγησης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς απέδειξαν τη δυναμική του οικοσυστήματος των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 συμμετείχαν και αξιολογήθηκαν 158 οργανώσεις.
Το πρόγραμμα “ΘΑΛΗΣ ΙΙ: Χαρτογράφηση και Αξιολόγηση Ελληνικών ΜΚΟ” αποτελεί συνέχεια του έργου ΘΑΛΗΣ Ι, σε μια περίοδο που το οικοσύστημα των ΜΚΟ βρίσκεται σε ένα σύνθετο σταυροδρόμι. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο (2) ετών και υλοποιείται από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη ΜΚΟ HIGGS.
Για τη συνέχιση του προγράμματος εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από πέντε (5) Κοινωφελή Ιδρύματα: ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Nα συνεχίσει τη χαρτογράφηση του χώρου των ελληνικών ΜΚΟ, προσφέροντας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (ΜΚΟ, χρηματοδότες, εθελοντές, ερευνητές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την ευρύτερη κοινή γνώμη κλπ.) μια πλήρη και αντικειμενική εικόνα του χώρου.
Nα επαναλάβει την αξιολόγηση των ελληνικών ΜΚΟ για τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να επεκταθεί ο θεσμός και να δημιουργηθούν περαιτέρω κίνητρα για τη βελτίωση του τρόπου οργάνωσης (υπό όρους αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και λογοδοσίας) αλλά και διαφάνειας του χώρου.
Nα εντάξει στη διαδικασία αξιολόγησης και την ποιοτική διάσταση της δράσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα.
Nα διερευνήσει τις δυνατότητες βελτίωσης της αξιοπιστίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα.
Nα προωθήσει τον εθελοντισμό, να διευρύνει τις χορηγίες και δωρεές, αλλά και ενθαρρύνει τις οργανωμένες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.