Back to top
ΚΑΛΛΙΣΤΩ-Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και την Φύση
Περιγραφή 

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ είναι Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, που δημιουργήθηκε το 2004 από επιστήμονες με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της περιβαλλοντικής έρευνας και διαχείρισης. Κύριοι στόχοι και άξονες δράσης της οργάνωσης είναι η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος  και των φυσικών πόρων ως δημόσια-συλλογικά αγαθά. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εστιάζει κυρίως στην προώθηση της βιώσιμης συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής, δίνοντας έμφαση σε 4 είδη σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκο, τσακάλι ,λύγκα) και στους βιότοπούς τους  που καλύπτουν ένα  ευρύ  φάσμα  ορεινών και ημιορεινών  οικοσυστημάτων της χώρας και όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα αποθέματα φυσικών πόρων. Μελετά, προστατεύει και διαχειρίζεται τους πληθυσμούς και τα ενδιαιτήματα  των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τη διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα μας, μέσα από το πρίσμα της συνολικής ανάγκης διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας. To 2018 η οργάνωση βραβεύτηκε , σε δύο πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, τα ‘‘Natura 2000 Awards’’ και στα ‘‘Best of the Best LIFE projects’’  για την συμμετοχή της στο έργο LIFE ARCTOS KASTORIA.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκπροσωπείται επίσης στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη (Large Carnivores Initiative for Europe/LCIE/ IUCN Working Group) καθώς  και στο ΙΕΝΕ (Infra Eco Network Europe), ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο εξειδικευμένων φορέων και οργανώσεων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με υποδομές μεταφορών και φυσικά οικοσυστήματα. Επιπλέον, η οργάνωση δίνει μεγάλη σημασία στην μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς (Δασαρχεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εθνικά Πάρκα κ.λπ.). Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διατηρεί επίσης μια μόνιμη συνεργασία  με Ακαδημαϊκούς φορείς  (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα) προάγοντας την εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση και έρευνα, καθώς και με σπουδαστές διαφορετικών βαθμίδων. Mεταξύ άλλων η ΚΑΛΛΙΣΤΩ λειτουργεί επίσημα και ως φορέας υποδοχής  φοιτητών που διεξάγουν  την πρακτική τους  άσκηση.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δίνει μεγάλη έμφαση στην εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων που βελτιώνουν έμπρακτα τους όρους συνύπαρξης ανθρώπου-άγριας ζωής, με τη διάδοση και εφαρμογή στοχευμένων και εξειδικευμένων προληπτικών μέτρων ή μηχανισμών όπως: η χορήγηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ποιμενικών σκύλων (για την μείωση των ζημιών στην αγροτική οικονομία), η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης (για την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων, αλληλεπίδρασης  αρκούδας – ανθρώπου), η λήψη μέτρων αποτροπής τροχαίων ατυχημάτων σε οδικούς άξονες με θύματα είδη της άγριας πανίδας (όπως στην Εγνατία Οδό).

Εκτός από τις δράσεις της στην ύπαιθρο, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ αξιοποιεί το έργο της και διαδίδει τα αποτελέσματα και μηνύματά του μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, με εκστρατείες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης καθώς και με την  οργάνωση προγραμμάτων εθελοντισμού, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά στην ύπαιθρο.

Χάρη στην προσήλωση των ανθρώπων της και την υποστήριξη των εθελοντών της, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει πολλά:

             Προωθεί τη θέσπιση και αποτελεσματική λειτουργία Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και εθνικών και διεθνών Δικτύων των Περιοχών αυτών (όπως το NATURA 2000) και “οικολογικών διαδρόμων” σύνδεσης μεταξύ τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κατοχύρωση ως  Προστατευόμενων Περιοχών των εκτάσεων που διαχειρίζονται πλέον από τον Φορέα Διαχείρισης  Οροσειράς Ροδόπης και από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

             Εγκαθίδρυσε θεσμικά  και συμμετέχει  πλέον επίσημα στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα (Bear Emergency Team-BET), η οποία επεμβαίνει κάθε φορά που κάποιο άγριο ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο (περιπτώσεις τροχαίων, λαθροθηρίας κ.λπ.).

             Συνέβαλε στην επίσημη εγκαθίδρυση νέων  αναβαθμισμένων περιβαλλοντικών κριτηρίων και προδιαγραφών  με στόχο την εξουδετέρωση ή ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από μεγάλα τεχνικά έργα και άλλες ανθρώπινες επεμβάσεις στα φυσικά οικοσυστήματα και την άγρια πανίδα.

             Σχεδιάζει και συντονίζει εκστρατείες και προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

             Οργανώνει προγράμματα εθελοντικής εργασίας, με στόχο την ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες  διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος 

             Αναπτύσσει και διατηρεί συνεργασίες με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Video 
LIFE AMYBEAR μέτρα αποτροπής της προσέγγισης της αρκούδας σε οικισμούς
ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: Δίκτυο Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών της Καλλιστώς
ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα της Καλλιστώς
Ο Γ.Ηλιόπουλος για τους λύκους στo Μαρτίνο Φθιώτιδας Star 18 9 2019
A film by “Why Bears?” Team, greek subs by Callisto Γιατί προστατεύουμε τις αρκούδες;
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΛΛΙΣΤΩ-Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και την Φύση
Διεύθυνση 
Μητροπόλεως 123, ΤΚ54621, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο 
2310252530