Back to top
Περιγραφή 

Το Exile Room είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με βάση το κέντρο της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προβολή και την προώθηση του ντοκιμαντέρ, προσφέροντας έμπνευση και εκπαίδευση σε επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές, αλλά και σε απλούς σινεφίλ, μέσα από προβολές, αφιερώματα, εργαστήρια, ομιλίες, masterclasses και άλλα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Τα τελευταία εννιά χρόνια, το Exile Room διοργανώνει σταθερά προβολές ντοκιμαντέρ δύο φορές το μήνα, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που περιλαμβάνει η έδρα του. Το Exile Room φιλοξενεί, κατά μέσο όρο, 20-25 ταινίες το χρόνο. Οι επιλογές είναι φεστιβαλικού χαρακτήρα, αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από έργα ξένων δημιουργών και πάνω από το 60% προβάλλονται για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, χωρίς εισιτήριο.

Εργαστήριο «Μια Πόλη από Ήχο»

To Exile Room έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με τις Πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αυστρίας και της Ισπανίας, με το Βρετανικό Συμβούλιο και το Ινστιτούτο Γκαίτε, με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, τη 18 ΑΝΩ, τον ΚΕΘΕΑ Στροφή, το Στέκι Μεταναστών, το Εβραϊκό Μουσείο και το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Τις προβολές συνοδεύουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά, με σειρά εργαστηρίων πάνω στο ντοκιμαντέρ και την κινούμενη εικόνα. Μέχρι σήμερα, έχουν επίσης πραγματοποιηθεί πολυάριθμα masterclasses με καταξιωμένους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες καλεσμένους από το εξωτερικό: ανάμεσά τους οι Sandra Rouch (2011), Bill Guttentag (2011), Michael Glawoger (2012), Andy Glynn (2012), Chris Kennealy (2014), Andrea Meditch (2014), Sophie Fiennes (2015), Tomer Heymann (2015) και Sergio Oksman (2016).

Τα τελευταία χρόνια, το Exile Room έχει κληθεί να επιμεληθεί προγράμματα και για λογαριασμό άλλων οργανισμών, όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το American Film Showcase (σε συνδιοργάνωση με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα), το Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας και το Φεστιβάλ Terre di Confine στη Σαρδηνία.

Το 2013, το Exile Room ξεκίνησε ένα πρόγραμμα περιφερειακών προβολών με τίτλο «Ντοκιμαντέρ με Ρόδες», σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία, με σκοπό να διαδώσει την τέχνη του ντοκιμαντέρ σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές στα νησιά, την επαρχία, καθώς και σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας, σε συνδυασμό με παρουσιάσεις και ομιλίες, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολιτιστικές οργανώσεις. Από το 2017, το «Ντοκιμαντέρ με Ρόδες» συνοδεύεται και από εργαστήρια ντοκιμαντέρ, φωτογραφίας ή animation. (docsonwheels.exileroom.gr).

Το 2015, το Exile Room άρχισε να διοργανώνει προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, παρουσία των σκηνοθετών, ώστε να ακολουθεί συζήτηση. Η συγκεκριμένη συνεργασία διευρύνθηκε με το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ «Πες Μου Μια Ιστορία», όπου για πρώτη φορά οι κρατούμενοι είχαν την ευκαιρία να κινηματογραφήσουν μόνοι τους στιγμιότυπα από την καθημερινή τους ζωή και να φτιάξουν μικρά ντοκιμαντέρ, παίρνοντας την αφήγηση στα χέρια τους. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, σε συνεργασία με τον ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (Θεραπευτικό Πρόγραμμα για Έφηβους Χρήστες και τις Οικογένειές), με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τέλος, το Exile Room έχει διοργανώσει δύο κινηματογραφικά αφιερώματα ντοκιμαντέρ, πλαισιωμένα από σχετικές ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια, το «Girl Power! / Κορίτσια εν δράσει» (2017) και το «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη» (2018), τα οποία επικεντρώθηκαν στα ζητήματα της ισότητας των δύο φύλων και της προστασίας του περιβάλλοντος, αντίστοιχα, και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Video 
Η ταινία Girls Make Films είναι το αποτέλεσμα του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Girl Power!»
Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ντοκιμαντέρ «Πες Μου Μια Ιστορία»
Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Μια Πόλη από Ήχο», μέρος του αφιερώματος American Films Showcase 2017
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 
Πολιτισμός
Αποτελεσματικότητα
Οργάνωση
Διαφάνεια
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Exile Room
Διεύθυνση 
Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, Αθήνα
Τηλέφωνο 
2103223395
Fax 
2103223396