
Το Exile Room είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με βάση το κέντρο της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό την προβολή και την προώθηση του ντοκιμαντέρ, προσφέροντας έμπνευση και εκπαίδευση σε επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές, αλλά και σε απλούς σινεφίλ, μέσα από προβολές, αφιερώματα, εργαστήρια, ομιλίες, masterclasses και άλλα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Τα τελευταία 11 χρόνια, το Exile Room διοργανώνει σταθερά προβολές ντοκιμαντέρ δύο φορές το μήνα, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου φιλοξενεί 20-25 ταινίες το χρόνο. Οι επιλογές είναι φεστιβαλικού χαρακτήρα, και πάνω από το 60% των ταινιών προβάλλονται για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, χωρίς εισιτήριο.

Εργαστήριο «Μια Πόλη από Ήχο»
Στο πλαίσιο των ποικίλων δραστηριοτήτων του, τo Exile Room έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με τις Πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αυστρίας και της Ισπανίας, με το Βρετανικό Συμβούλιο και το Ινστιτούτο Γκαίτε, με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Aegean Docs, το Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας, το Athens Science Festival, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Εβραϊκό Μουσείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη SAE Athens, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την ACS, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC), το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, τη 18 ΑΝΩ, τον ΚΕΘΕΑ Στροφή, το Στέκι Μεταναστών, το Orange House-Zaatar, το Project Elea, τη Μετάδραση, το Artifactory, το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων - ACCMR και το συν-Αθηνά.
Εκτός από τις καθιερωμένες του προβολές, το Exile Room διοργανώνει συστηματικά εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά, με σειρές εργαστηρίων πάνω στο ντοκιμαντέρ και την κινούμενη εικόνα. Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός έχει επίσης διοργανώσει πολυάριθμα masterclasses με καταξιωμένους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες καλεσμένους από το εξωτερικό: ανάμεσά τους, οι Sandra Rouch (2011), Bill Guttentag (2011), Michael Glawogger (2012), Andy Glynn (2012), Chris Kennealy (2014), Andrea Meditch (2014), Sophie Fiennes (2015), Tomer Heymann (2015), Sergio Oksman (2016), Carolyn Hepburn (2017), Gordon Quinn (2017), Natalia Marin (2017), Mark Rappaport (2018), Debra Zimmernman (2019), Laura Nix (2019) και Marie Losier (2019).
Τα τελευταία χρόνια, το Exile Room έχει κληθεί να επιμεληθεί προγράμματα και για λογαριασμό άλλων οργανισμών, όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το American Film Showcase (σε συνδιοργάνωση με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα), το Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας και το Φεστιβάλ Terre di Confine στη Σαρδηνία.
Το 2013, το Exile Room ξεκίνησε ένα πρόγραμμα περιφερειακών προβολών με τίτλο «Ντοκιμαντέρ με Ρόδες», σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, με σκοπό να διαδώσει την τέχνη του ντοκιμαντέρ σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές στα νησιά, την επαρχία, καθώς και σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας, σε συνδυασμό με παρουσιάσεις και ομιλίες, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, δημόσιες βιβλιοθήκες και πολιτιστικές οργανώσεις. Από το 2017, το «Ντοκιμαντέρ με Ρόδες» συνοδεύεται και από εργαστήρια ντοκιμαντέρ, φωτογραφίας ή animation. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το 2014, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC), το Exile Room διοργάνωσε για πρώτη φορά το American Film Showcase, μια πολύπλευρη εξερεύνηση του σύγχρονου αμερικανικού ντοκιμαντέρ, με προβολές, εργαστήρια και masterclasses από Αμερικανούς καλεσμένους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Νάουσα. Το 2017, το American Film Showcase πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη, το 2019 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το 2020 διεξήχθη online. Η επόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το 2021, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το 2015, το Exile Room άρχισε να διοργανώνει προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, παρουσία των σκηνοθετών, ώστε να ακολουθεί συζήτηση. Η συγκεκριμένη συνεργασία διευρύνθηκε με το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ «Πες Μου Μια Ιστορία», όπου για πρώτη φορά οι κρατούμενοι είχαν την ευκαιρία να κινηματογραφήσουν μόνοι τους στιγμιότυπα από την καθημερινή τους ζωή και να δημιουργήσουν μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, παίρνοντας την αφήγηση στα χέρια τους. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, σε συνεργασία με τον ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (Θεραπευτικό Πρόγραμμα για Έφηβους Χρήστες και τις Οικογένειές τους), με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Στο πλαίσιο των πολυάριθμων συνεργασιών του με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Exile Room επιμελήθηκε και συντόνισε για λογαριασμό του εν λόγω οργανισμού τρία σημαντικά κινηματογραφικά αφιερώματα, διάρκειας μίας εβδομάδας το καθένα: το «Kids & Docs» (2014-15), ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά το οποίο πάντρευε το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία και το animation, και συνοδευόταν από σχετικά εργαστήρια, το «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα» (2015) και το «Art & Docs: Στο Μυαλό του Καλλιτέχνη» (2020). Τα δύο τελευταία εξερευνούσαν το πεδίο των εικαστικών τεχνών μέσα από το πρίσμα του ντοκιμαντέρ.
Στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Exile Room διοργάνωσε δύο εκτεταμένα κινηματογραφικά αφιερώματα ντοκιμαντέρ, πλαισιωμένα από σχετικές ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια: Πρόκειται για το «Girl Power! / Κορίτσια εν δράσει» (2017) και το «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη» (2018), τα οποία επικεντρώθηκαν στα ζητήματα της ισότητας των δύο φύλων και της προστασίας του περιβάλλοντος, αντίστοιχα.
Τον Νοέμβριο του 2019, το Exile Room, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Athens Science Festival, διοργάνωσε μια σειρά από δωρεάν πανελλαδικές προβολές του βραβευμένου οικολογικού ντοκιμαντέρ «Οι Εφευρέτες του Αύριο» («Inventing Tomorrow», 2018), σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παράλληλα σε περισσότερα από 50 σχολεία ανά την Ελλάδα, με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα Εκπαίδευσης.
Τον Δεκέμβριο του 2019, το Exile Room ξεκίνησε να υλοποιεί ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Planet G(reece)», το οποίο συνδυάζει την τέχνη του ντοκιμαντέρ με την κοινωνική ενσωμάτωση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Πρόκειται για μια σειρά οκτώ εργαστηρίων με κοινό παρονομαστή το ντοκιμαντέρ, τα οποία απευθύνονται σε εφήβους 13 έως 19 ετών, Έλληνες όσο και παιδιά μεταναστών, με σκοπό να ενθαρρύνει τη μεταξύ τους συνεργασία και να τους συστήσει διαφορετικά επαγγελματικά πεδία (φωτογραφία, ήχος, δημοσιογραφία, περιβάλλον, animation, γραφιστική, αφήγηση κλπ.), με τη βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτών και επισκέψεις σε αντίστοιχους επαγγελματικούς χώρους. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι και το 2022, και υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Active citizens fund, και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τον Δεκέμβριο του 2020, το Exile Room διοργάνωσε το 1o Docs in Exile Film Festival, ένα 5ήμερο online φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που περιλάμβανε 30 ταινίες από όλο τον κόσμο, οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεν είχαν ξαναπροβληθεί στην Ελλάδα. Η θέαση ήταν εντελώς δωρεάν. Το Docs in Exile Film Festival περιστρεφόταν γύρω από δύο βασικούς άξονες: τα αφιερώματα Working Girls και Queer Stories, ενώ παράλληλα περιλάμβανε μια συναρπαστική επιλογή από μικρού μήκους ντοκιμαντέρ. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Δεκεμβρίου, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ήταν εν μέρει ενταγμένη στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.