Back to top
Σύλλογος των Φίλων του Σιδηροδρόμου
Περιγραφή 

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο «Σύλλογος των Φίλων του Σιδηροδρόμου» (ΣΦΣ) είναι αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 με έδρα την Αθήνα. Τα μέλη του καλύπτουν όλη την κοινωνική και επαγγελματική διαστρωμάτωση και έχουν, ως κοινό στοιχείο, την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για τον σιδηρόδρομο και τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό και τραμ), διότι αυτά συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην βελτίωση της ποιότητα της ζωής των πολιτών, στην εθνική οικονομία και στην αισθητική.

Ο ΣΦΣ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο πού εκλέγεται από τα μέλη του. Μέλος του συλλόγου μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε Έλληνας ή αλλοδαπός που αποδέχεται τους σκοπούς του, έτσι όπως περιγράφονται στο καταστατικό.

Ο «Σύλλογος των Φίλων του Σιδηροδρόμου» στεγάζεται σε οίκημα που του παραχωρήθηκε ευγενώς από τον ΟΣΕ Α.Ε. και βρίσκεται στον χώρο του « Σιδηροδρομικού Μουσείου » (Λιοσίων 301) όπου, εκτός από τα γραφεία και το εντευκτήριο του συλλόγου, υπάρχουν και χώροι για ποικίλης μορφής εκδηλώσεις ( εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες, προβολές , κ.λ.π.) . Το εντευκτήριο του συλλόγου είναι ανοικτό για τα μέλη και τους φίλους του ΣΦΣ κάθε Τετάρτη, 18.30 έως 22.30 .

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΦΣ

Ο σιδηρόδρομος και τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς είναι τα οικολογικότερα,ασφαλέστερα, οικονομικότερα και, κυρίως, τα φιλικότερα στον άνθρωπο μέσα μεταφοράς, ταυτόχρονα δε είναι και φορείς τεχνολογικών , κοινωνικών , ιστορικών και αισθητικών επιτευγμάτων και αναμνήσεων. Για τον λόγο αυτό, στα πλαίσια των σκοπών του και με σύνθημα του οτι « Με τον σιδηρόδρομο ταξιδεύεις , δεν μεταφέρεσαι» ο ΣΦΣ:

Καταβάλλει προσπάθειες για την επέκταση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μέσων σταθερής τροχιάς στη χώρα μας, διατυπώνοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και απόψεις, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας ενεργά σε συνέδρια , ημερίδες κ.λ.π., δίνοντας διαλέξεις και συνεντεύξεις, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και πραγματοποιώντας παρεμβάσεις, παραστάσεις και κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών.

Προβάλλει και αναδεικνύει τα μέσα σταθερής τροχιάς στο ευρύτερο κοινό με δημοσιεύσεις και κάθε είδους πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (εκθέσεις , ξεναγήσεις, προβολές , εορτασμό επετείων, κ.λπ.) .

Καταγράφει, αποτυπώνει και διατηρεί σε κατάλληλα αρχεία και με σκοπό την διάσωση και προβολή τους την ιστορία των μέσων σταθερής τροχιάς στην Ελλάδα, αλλά και το παλαιό τροχαίο υλικό και τις εγκαταστάσεις των μέσων αυτών, τα οποία κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην ελληνική βιομηχανική αρχαιολογία και αρχιτεκτονική και τηρούμε και πλούσιο Αρχείο.

Υποστηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, μελών μας ή τρίτων, που στοχεύει είτε στην λειτουργική αποκατάσταση ή επισκευή, ως «μουσειακών», κινητηρίων μονάδων, οχημάτων και άλλου σιδηροδρομικού υλικού, είτε στην διάσωση τμημάτων του δικτύου που βρίσκονται εκτός εκμετάλλευσης. Απώτερος σκοπός η καθιέρωση και στην χώρα μας μουσειακών, τουριστικών δρομολογίων.

Προβάλλει και προωθεί τον σιδηροδρομικό μοντελισμό, την σιδηροδρομική φωτογραφία και την γενικότερη σιδηροδρομική αισθητική η οποία διεισδύει και επηρεάζει όλες τις πολιτιστικές εκφάνσεις, όπως την λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, τη μουσική , τον κινηματογράφο, κλπ

Εκδίδει, ανά εξάμηνο, την «ΣΙΔΗΡΟΤΡΟΧΙΑ» το μοναδικό στην Ελλάδα σιδηροδρομικό περιοδικό, με ευρεία σιδηροδρομική αρθρογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Συνεργάζεται με ομοειδείς φορείς ανά την Ελλάδα και διατηρεί επαφές με ανάλογες κινήσεις ή φορείς του εξωτερικού για την προώθηση των παραπάνω σκοπών.

ORGANIZATION'S RATING 
Περιβάλλον / Πολιτική Προστασία
Efficiency
Organization
Transparency
Πολιτισμός
Efficiency
Organization
Transparency
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ