Back to top
Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.)
Περιγραφή 

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, από ασθενείς που νίκησαν τον καρκίνο, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Στα πλαίσια αυτά, έχει αναπτύξει  προγράμματα όπως:

Πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης νέων εθελοντών, διάρκειας 1 έτους, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής "ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΪΧ",

Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης , συζήτησης και μοιράσματος εμπειριών, για ασθενείς και φροντιστές, καθώς και πρόγραμμα ατομικής ψυχολογικής υποστήριξης.

Ομάδες στοματικής Υγιεινής, αισθητικής & κοσμετολογίας, δημιουργικής απασχόλησης, Χάθα γιόγκα, ειδικής γυμναστικής κλπ

Παρέχει κοινωνική και προνοιακή φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και των μελών των οικογενειών τους, στο  Νοσοκομείο με εκπαιδευμένους εθελοντές, στους χώρους του συλλόγου, αλλά και στο σπίτι (κάτω από προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη βαρύτητα του περιστατικού, την οικονομική κατάσταση του ασθενούς, την προσβασιμότητα στο χώρο του και την χορηγική υποστήριξη).

Το Κ.Ε.Φ.Ι. έχει αναλάβει να ενημερώνει για τις ειδικές κοινωνικές παροχές υπέρ των ογκολογικών ασθενών, τα ασφαλιστικά δικαιώματα που παρέχουν οι Ασφαλιστικοί Φορείς και για θέματα που αφορούν τη σχέση της κοινωνίας με τον καρκίνο (πρόληψη, κοινωνικές προκαταλήψεις κ.λπ.). Επίσης διαθέτει ομάδα Συνηγορίας και Συμβουλής για θέματα νομικής φύσης.

Παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης για το Κοινό, όπως: Ομιλίες, Ημερίδες για την πρόληψη και την ενημέρωση σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου από εξειδικευμένους γιατρούς και επιστήμονες, καθώς και  εκπαιδευτικά σεμινάρια για εθελοντές προνοιακού και κοινωνικού έργου.

Οι παραπάνω δράσεις στην πλειοψηφία τους αναπτύσσονται από ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ.

Η ανάπτυξη και λειτουργία τόσο του Συλλόγου, όσο και των προγραμμάτων εξαρτώνται αποκλειστικά από χορηγίες εταιρειών και δωρεές ιδιωτών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συλλόγου www.anticancerath.gr

Επικοινωνία με το Κ.Ε.Φ.Ι.:

Γραφεία: Φαραντάτων 34, 11527, Αθήνα, Τηλ.: 2106468222 & 2103244390

Email: info@anticancerath.gr

Facebook:  https://www.facebook.com/skkephi/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/kefi/

Twitter: https://twitter.com/KEFI_ATHENS

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCZ8YEU_V1Q9XaR6I1ZSz3fg

 

Για χορηγίες - προσφορές στο σύλλογο:

Eurobank: GR4502602440000140201131487, Alpha Bank: GR6001402160216002101087644

 

 

2018: Βράβευση από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (2018) για τη δράση του Συλλόγου

2016: Βράβευση στο Healthcare Business Awards: Gold βραβείο, στη Κατηγορία "Δράσεις Ενημέρωσης / Ευαισθητοποίησης / Πρόληψης, για την Εκστρατεία Ενημέρωσης ¨"ΤΡΟΦΟΣ"

Ημερίδες Εκπαίδευσης Κοινού (πρόληψη & διαχείριση Καρκίνου)

Ομάδες Ψυχολογικής υποστήριξης Ασθενών και φροντιστών

2019: Bραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award» των Prix Galien 2019, στην κατηγορία: Καλύτερη Καμπάνια Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Κοινού

2018: Heathcare Business Awards: Bronze Βραβείο (σε συνεργασία με την "Νοσηλεία") στη Κατηγορία "Προσφορά στην Υγεία από ΜΚΟ", για το πρόγραμμα Υποστήριξης Ογκολογικών Ασθενών στο Σπίτι "Στηρίζουμε"

Δράση ευαισθητοποίησης & πρόληψης Κοινού

«Μαζί και στο Σπίτι»:

Ένα πρόγραμμα δωρεάν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ογκολογικών ασθενών τελικού σταδίου, στο χώρο τους

 

Η ψυχολογική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών μετά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, από ειδικούς Επαγγελματίες Υγείας στο προσωπικό τους χώρο,  είναι μια σημαντική και άκρως απαραίτητη παρέμβαση που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν, όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου, τόσο οργανικά όσο και ψυχοκοινωνικά.

Η δε υποστήριξη ασθενών τελικού σταδίου, των οποίων η νοσηλεία είναι αδύνατη για πρακτικούς λόγους, αποκτά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αφού δεν αφήνει στην τύχη του τον συνάνθρωπος μας, στις δύσκολες ώρες που βιώνει.

Επιπλέον η κατ’ οίκον νοσηλεία προστατεύει τους ασθενείς από τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ παράλληλα προσφέρει «χείρα βοηθείας» στους οικείους τους.

Εν μέσω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η δωρεάν παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, ανακουφίζει τους οικονομικά ασθενέστερους, προάγοντας ουσιαστικά την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η Πολιτεία δεν έχει θεσπίσει φορείς και διαδικασίες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την κατ’ οίκον υποστήριξη. Η έλλειψη πόρων και προσωπικού, οδηγεί μοιραία στην ανάληψη πρωτοβουλιών από συλλόγους ασθενών, χορηγούς και εθελοντές.

Το Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, ως σύλλογος που απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν προσωπικά βιώματα με τον καρκίνο, αναλαμβάνει τη πρωτοβουλία να καλύψει (στο βαθμό  που είναι δυνατόν) αυτό το κενό, με τη δημιουργία του προγράμματος «Κ.Ε.Φ.Ι. ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

Στόχος  του  προγράμματος  είναι  η  βελτίωση  της  ποιότητας  ζωής  των  ογκολογικών  ασθενών  με  την ψυχοκοινωνική κάλυψη των ασθενών στο οικείο περιβάλλον τους.

 

Οι δωρεάν παροχές του προγράμματος περιλαμβάνουν:

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη:

Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για την αποδοχή της διάγνωσης και αποφυγή εγκατάλειψης της θεραπευτικής προσπάθειας, την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και διαχείριση του άγχους.

Πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Υποστήριξη των οικογενειών και των φροντιστών.

Ανάδειξη του ρόλου της οικογένειας, των φροντιστών, των φίλων.

Ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα του ασθενούς και τη διαδικασία διεκδίκησής τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018, το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι». 

Η προσφορά των υπηρεσιών γίνεται δωρεάν, σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (βαρύτητα κατάστασης υγείας, οικονομική κατάσταση, τόπος κατοικίας μιας και το πρόγραμμα καλύπτει ασθενείς που κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων).

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη χορηγών (φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και ιδιωτών).

 

​Η κυρία Ζωή Γραμματόγλου (Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.) αναφέρει σχετικά:

"Χρόνια τώρα προσπαθούμε μέσω των δράσεων μας να σταθούμε δίπλα στον ογκολογικό ασθενή και την οικογένειά του προσφέροντας στήριξη σε κάθε επίπεδο. Με το νέο πρόγραμμα Μαζί και το ΣΠΙΤΙ θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής τόσο του  ασθενή με καρκίνο αλλά και της οικογένειάς του με την ψυχοκοινωνική κάλυψη  στο οικείο περιβάλλον τους.

Αυτή η κατ’ οίκον υποστήριξη έρχεται πάντα σε συνέχεια της νοσοκομειακής περίθαλψης, βοηθώντας τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου.

Το Μαζί και το ΣΠΙΤΙ απευθύνεται τόσο στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αποθεραπείας. Εξατομικεύουμε τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες τους.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνουν την οικογένεια για τα δικαιώματα του ασθενούς, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, όπως και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Επιπλέον, παρέχονται συνεδρίες με ψυχολόγο κατ’ οίκον, προκειμένου ο ασθενής να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, να ανακτήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του.

Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους μπορούν να ενταχθούν και στις συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής στήριξης που πραγματοποιούνται στους χώρους του συλλόγου μας.

Στην επιλογή συνεκτιμάται η οικονομική κατάσταση του ασθενούς αλλά και οι τρέχουσες ανάγκες του. Οι ασθενείς τελικού σταδίου έχουν, βέβαια, προτεραιότητα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, καμία δομή δεν αναλαμβάνει τη φροντίδα τους".

 

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί να καλύπτει ασθενείς που κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, για πρακτικούς λόγους, αλλά ενδέχεται να επεκταθεί εφόσον είναι εφικτό.

Η χορηγία καλύπτει οικονομικά το πρόγραμμα ως το τέλος του 2019.

Video 
Πρόγραμμα ΜΑΖΙ & ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ORGANIZATION'S RATING 
Υγεία
Efficiency
Organization
Transparency
Παροχή Υπηρεσιών Υγείας
Efficiency
Organization
Transparency
Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
Efficiency
Organization
Transparency
Σύλλογοι Ασθενών
Efficiency
Organization
Transparency
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.)
Διεύθυνση 
Φαραντάτων 34, Αθήνα
Τηλέφωνο 
2106468222
Fax 
2106468221