Back to top
ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Περιγραφή 

Το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας ιδρύθηκε το 1999, ως Υπηρεσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ως Ν.Π.Δ.Δ. ΦΕΚ 145Α/1999). Το Φεβρουάριο του 2013 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, μετατράπηκε σε Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Μη κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΝΠΙΔ ΦΕΚ 197 Τεύχος Β΄ 5.2.2013). Υπάγεται στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπ. Εργασίας.

Το ΚΕΣΟ στηρίζεται  στη  συνεργασία  των  74 ενοριών  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  και όχι μόνο.  Μεριμνά για περιστατικά οικογενειών που διαμεσολαβούν άλλοι φορείς. Αγκαλιάζει  τις οικογένειες, που προστρέχουν σε αυτό.  Συνεργάζεται με τις Ιερές Μητροπόλεις αν απαιτηθεί.  Διέπεται από τους κανόνες και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ως εποπτευόμενος φορέας της Αρχής. Παρακολουθεί τις πολιτικές Ισότητας των Φύλων ως διαπιστευμένος Φορέας της Αρχιεπισκοπής στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι πιστοποιημένο στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) φορέα του Υπ. Εργασίας (ΦΕΚ 95, Τεύχος Β΄ 20.1.2015).

Οι στόχοι, το έργο και η προσφορά του ΚΕ.Σ.Ο. στη σημερινή κοινωνία είναι οι ακόλουθοι:

Εμβολιασμός 2018-19

Οδοντιατρικός Έλεγχος

Εργαστήρια Κοπτικής-Ραπτικής

Εργαστήρια Μακιγιάζ

Εργαστήρια Μανικιούρ-Πεντικιούρ

Τελετή Αποφοίτησης / Βεβαιώσεις Συμμετοχής μετά από εξέταση από επιτροπή Σιβιτανιδείου Σχολής

Τελετή Αποφοίτησης / Απονομή τίτλου "Certificate of English Language Proficiency" DEREE

Κάλαντα στην Αρχιεπισκοπή και τη Σύνοδο από παιδιά Σχολείων συνεργαζόμενων με το ΚΕΣΟ

Κοινωνική προσφορά στα Γηροκομεία από το ΚΕΣΟ και της μαθήτριες των τμημάτων επαγ/κών δεξιοτήτων

Κοινωνική προσφορά στα Γηροκομεία από το ΚΕΣΟ και της μαθήτριες των τμημάτων επαγ/κών δεξιοτήτων

Κοινωνική προσφορά στα Γηροκομεία από το ΚΕΣΟ και της μαθήτριες των τμημάτων επαγ/κών δεξιοτήτων

Επίσκεψη του ΔΣ του ΚΕΣΟ στο Βατικανό, όπου ο Πάπας μίλησε για θέματα που αφορούν παγκοσμίως την Οικογένεια, Φλεβάρης 2019

Επίσκεψη του ΔΣ του ΚΕΣΟ στο Βατικανό, όπου ο Πάπας μίλησε για θέματα που αφορούν παγκοσμίως την Οικογένεια, Φλεβάρης 2019

Εργαστήρια Μακιγιάζ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Για την προστασία της οικογένειας στο ΚΕ.Σ.Ο.  προσφέρονται:

Ενημέρωση σε θέματα κοινωνικής  πρόνοιας και προνοιακών παροχών που τυχόν δικαιούνται οι ωφελούμενοι του κέντρου μας και παραπομπή τους στους αρμόδιους φορείς όπου κριθεί αναγκαίο, καθώς και συμβουλευτική και υποστηρικτικές υπηρεσίες από την Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕΣΟ.

Ενημέρωση σε θέματα υγείας, παρακολούθηση των ατόμων που είναι ασθενείς ώστε να προληφθεί η υποτροπή τους, παραπομπή των ατόμων στους αρμόδιους φορείς υγείας καθώς και διαμεσολάβηση προς εξυπηρέτηση ατόμων ανασφάλιστων και άπορων από την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΣΟ.

Ψυχολογική στήριξη σε ενήλικες και παιδιά από την Ψυχολόγο του ΚΕΣΟ

Ιατροφαρμακευτικές Υπηρεσίες μέσω του δικτύου εθελοντών  ιατρών που διαθέτει.

Νομικές Συμβουλές για την  επίλυση των άμεσων προβλημάτων των οικογενειών και παρέμβαση προς κάθε αρμόδιο όργανο για τη νομική θωράκιση της οικογένειας και τη  δημιουργία σωστής οικογενειακής πολιτικής.

Στήριξη και Επιμόρφωση γονέων μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων

Στεκόμαστε αρωγοί σε επείγοντα και ζωτικά προβλήματα Υγείας των Οικογενειών (Κατά το διάστημα Μάρτιος 2012 - Μάρτιος 2013  βοηθήσαμε να μεταβούν παιδιά δυο Οικογενειών στο Βασιλικό Πρότυπο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο  του Λονδίνου για δυο πολύ σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, που δεν μπορούσαν να επιλυθούν στην Ελλάδα και αλλά δυο παιδιά να νοσηλευτούν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο) 

Διαθέτουμε σύστημα ενημέρωσης  της κοινής γνώμης και των ωφελουμένων οικογενειών του ΚΕΣΟ από την ιστοσελίδα μας, για την δημιουργία μιας σωστής οικογενειακής συνείδησης απαλλαγμένης από το πνεύμα της καταναλωτικής και ευδαιμονικής νοοτροπίας. Έτσι καλλιεργούμε στη πράξη το πνεύμα  της αλληλεγγύης

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

Συνεργαζόμαστε με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών για την δωρεάν αναγνώριση  τέκνων εκτός γάμου.

Μεριμνούμε για τη στέγαση, αξιοποιώντας τα εκάστοτε προγράμματα επιδότησης ενοικίου καθώς και μέσω ιδιωτών, που παραχωρούν διαμερίσματα για άστεγες οικογένειες.

Εξασφαλίζουμε ένδυση, υπόδηση και εξοπλισμό για νεογνά μέσω χορηγιών, που μας γίνονται από εταιρείες σε ανάλογα είδη.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ 

Μέσω συμβουλευτικής στήριξης, Ψυχολογικής αρωγής για τα μέλη των Οικογενειών που δέχονται βία. Προσφέρουμε Νομική θωράκιση και επεμβαίνουμε μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ώστε όταν απαιτείται τα θύματα να αλλάξουν στέγη και τόπο διαμονής.

Το παιδί που βιώνει σήμερα τη βία μέσα στο σπίτι του θα αναπαραγάγει τη βία στη δική του οικογένεια αύριο. Η βία που υφίσταται η μητέρα μέσα στην οικογένεια (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική και οικονομική) είναι υπόθεση όλων μας, διότι οι συνέπειες της είναι εμμέσως καταστρεπτικές για την κοινωνία. Μορφή βίας είναι και η φτώχεια που απορρέει από την οικονομική κρίση. Στηρίζουμε όλες αυτές τις οικογένειες και εμψυχώνουμε τη μάνα που αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας και το παιδί που είναι ευάλωτο στις σημερινές προκλήσεις.

Για να καταπολεμηθεί η πάσης φύσεως βία το ΚΕ.Σ.Ο  μετέχει ενεργά σε διάφορα forum και ομάδες διαμόρφωσης πολιτικών ενώ έχει υποβάλλει προτάσεις για προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (TRAFFICKING)

Τα τελευταία χρόνια, τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο των παρανόμως και αναγκαστικώς εκδιδόμενων αλλοδαπών γυναικών, που εισήχθησαν ως εμπόρευμα στη χώρα μας, θύματα του διεθνικού εγκλήματος της σωματεμπορίας. Το 2013, η εμπορία ανθρώπων μεταλλάχθηκε και επιδημική έξαρση φέρεται να έχει λάβει η παιδική πορνογραφία και η κακοποίηση παιδιών. Γι’ αυτά τα θύματα δίνουμε μάχες μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΣΟ

Με το Κέντρο Βρεφών Μητέρα σε θέματα παιδικής προστασίας σεβόμενοι την εξειδίκευση του φορέα σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού. 

Με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Με το Τμήμα Εφηβικής Εγκυμοσύνης της Β΄ Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με την Γ΄ Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με το Χωρέμειο Ίδρυμα Πρόωρης Εφηβείας του Νοσοκομείου Παίδων,

Με το «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών (ΚΑΣΠ)

Με το Ίδρυμα Μαρίας Κόκκορη & το Ψαραύτειο.

ΤΟ ΚΕΣΟ  ΠΑΡΕΧΕΙ

Δωρεάν 25 τοκετούς ετησίως σε ανασφάλιστες, άγαμες και άπορες γυναίκες, μέσα από μνημόνιο συνεργασίας με τα Μαιευτήρια ΙΑΣΩ, ΡΕΑ & ΜΗΤΕΡΑ

Δωρεάν Ιατρική περίθαλψη μέσω των 25 και πλέον εθελοντών Ιατρών του ΚΕ.Σ.Ο.

Δωρεάν Εμβολιασμούς και Παιδιατρικές Εξετάσεις, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής & το Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία»

Δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους και θεραπείες σε Παιδιά σε συνεργασία με ομάδα ιδιωτών Οδοντιάτρων

Δωρεάν εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και μαθήματα ειδικής διαπαιδαγώγησης  σε συνεργασία με αρμόδια Ιδρύματα και φορείς

Δωρεάν Ενδοκρινολογικούς Ελέγχους  σε Συνεργασία με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία & το Εργαστήριο Ενδοκρινολογίας του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δωρεάν νοσηλεία σε ανήμπορα μέλη οικογενειών, ανάλογη με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, που εκπονούν φοιτητές της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και της Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, σε μέλη οικογενειών, που έχουν βαριά ασθενείς, κατάκοιτους, κλπ ώστε να συμβάλουν στην ανακούφιση βραχυπρόθεσμα των κατάκοιτων, καθώς και χρόνια πασχόντων κλπ.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ του ΚΕΣΟ

Επιμορφώνουμε σε επαγγελματικές δεξιότητες και ξένες γλώσσες: κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-18 λειτουργήσαμε 3 τμήματα επιμόρφωσης (Αγγλικών, Κοπτικής-ραπτικής & Μανικιούρ-πεντικιούρ) για 82 Μαθήτριες, ενώ για την περίοδο 2018-19 εγράφησαν 102 Μαθήτριες και διαμορφώθηκαν 7 τμήματα ως εξής: Αγγλικών (αρχαρίων και προχωρημένων, Ρώσικων, Κοπτικής-ραπτικής, Υφασμάτινου κοσμήματος, Μακιγιάζ, Μανικιούρ-Πεντικιούρ.

Προσανατολίζουμε επαγγελματικά Εφήβους που αναζητούν το κατάλληλο για αυτούς ακαδημαϊκό και επαγγελματικό μονοπάτι, αλλά και Ενήλικες που βρίσκονται σε επαγγελματικά σταυροδρόμια και επιδιώκουν να επανα-προσδιοριστούν.

Συνεργαζόμαστε με την Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τα κοινωνικά φροντιστήρια για τα παιδιά των αδύνατων οικονομικά οικογενειών και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης για την εκπόνηση σεμιναρίων στο πλαίσιο της Επιμόρφωσης των Γονέων

Συντρέχουμε μέσω του τμήματος αιμοδοσίας της Αρχιεπισκοπής, στην εξεύρεση φιαλών αίματος.

Αποστέλλουμε παιδιά  στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Ενισχύσαμε  με κουβέρτες, είδη ρουχισμού, παιδικά παιχνίδια, παιδικές τροφές  και είδη καθαρισμού τους ξενώνες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πραγματοποιούμε επισκέψεις Αλληεγγύης σε Σωφρονιστικά Καταστήματα όπως οι Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα & Γυναικείες Φυλακές του Ελεώνα. Η εν λόγω δράση, μαζί με άλλες, εντάσσεται στο πρόγραμμα μύησης στον εθελοντισμό που υλοποιούμε με Σχολεία.

Μεταλαμπαδεύουμε το πνεύμα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης σε μαθητές των σχολείων, τους κάνουμε συνοδοιπόρους των προσπαθειών του ΚΕΣΟ και τους καλούμε να μετάσχουν σε δράσεις ενημέρωσης και επισκέψεις φιλανθρωπίας. Τέτοιες συνεργασίες έχουμε αναπτύξει με τα σχολεία: 2ο  Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας, 15ο  Δημοτικό Αθηνών (Μαράσλειο), 3ο, 4ο, 5ο, 11ο Αθηνών, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη, το 3ο ΓΕΛ Πετρούπολης,  το 2ο Γυμνάσιο Παιανίας, το  6ο  Δημοτικό Κιάτου Κορινθίας, το 3ο Δημοτικό Καματερού, το 28ο Δημοτικό του οικισμού Καποτά, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Ελευσίνας, κλπ

Κοινοπραττούμε σε επίπεδο συμβουλευτικής και αρωγής με: το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι”  Αθηνών,  τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», την Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων του Καρκίνου «Μείνε Δυνατός», το ίδρυμα Τζένη Καρέζη και τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου “ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ”. Στηρίζουμε καρκινοπαθή παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, που φιλοξενούνται στον ξενώνα της “Ελπίδας”

Στεκόμαστε αρωγοί στις αλλοδαπές οικογένειες που ζητούν βοήθεια. Έχουμε ως γνώμονα τη διδαχή του  Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «Ο Χριστός δεν είπε πως αν κάποιος είναι έγχρωμος ή μουσουλμάνος να τον διώχνουμε. Περνάμε δύσκολες ημέρες. Υπάρχει ανασφάλεια για το μέλλον. Ψάχνουμε λύσεις και απαντήσεις, αλλά ξεχνάμε πως ο Θεός είναι παρηγοριά και η ελπίδα μας»

Διοργανώνουμε ημερίδες / συνεδρία για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με κοινωνικά και ιατρικά θέματα που αφορούν την ελληνική οικογένεια, τα οποία απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, όσο και σε γονείς και παιδιά ωφελούμενους του κέντρου μας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς και ομάδες γονέων για στοχευμένη παρέμβαση σε θέματα παιδιού και εφήβου.

Συμμετέχουμε σε συνέδρια Φόρουμ και Ημερίδες με αντικείμενο τα ανωτέρω θέματα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Διεύθυνση 
Ακαδημίας 95, 10677 Αθήνα
Τηλέφωνο 
210 3811274
Fax 
210 3811959